K-HOUSE

2019 / Setagaya, Tokyo / House Renovation

中古マンションのリノベーションプロジェクト。
限られた面積の中で可能な限り広さを感じることのできるよう、無駄のない効率的な空間構成が求められた。住宅としての機能を満たすだけでなく、ささやかな暮らしの豊かさが感じられるよう工夫を凝らしている。
天井の低い空間で効果的に広さを感じられるよう壁を取り払い、キッチンからリビングダイニングまで視線が通る構成にした。さらに間接照明を連続させることで空間の繋がりと奥行きを強調している。また人のコミュニケーションにおいてもオープンでスムーズになり開放的な印象となった。
現代の居住空間に日本人の芸術的な感性を呼び起こす装置として「床板」を設置。自由に花や器をしつらえて、季節の移ろいを愛でることができる。床板の存在は空間に余白を生み出し、精神的な安らぎと静けさを与えてくれる。移ろいゆく光と影に意識をかたむけ、アートを鑑賞するための背景となるようマテリアルはモノトーンに統一した。
日常の暮らしに目を向け、美しい情景と時間を感じるための空間。

To inherit and reinterpret traditional Japanese aesthetics to modernity is our mission. This was the case too, when renovating a 60sqm 3-bedroom floor plan into a single bedroom flat for the resident couple. With limited budget and space, it was our challenge to suggest an efficient way to utilize the given space, while depicting subtle abundance of living with quality and originality.
We built in storage under the L-shaped sofa seats which stretches vastly from the kitchen. The storage amount increased by double compared to similar sized flats. To add a spacious feel despite the low ceiling, we installed background lighting throughout the room, to accentuate the continuity.
Inspired by Junichiro Tanizaki’s essay “In Praise of Shadows”, we carefully chose the overall gray tone, so the delicate transition of light could be sensed through the day. This is also a factor to feel the space’s abundance in width, highlighting the existence of household features.
Minimality creates blank space with peaceful tranquility. This essential idea in Japanese aesthetics was symbolically adapted to “tokoita” (board) and the mortar wall which appeared during preconstruction.
In traditional housings, there was a specific area called a “tokonoma”, to exhibit flower vases and scrolls upon a tokoita to celebrate the shifting seasons. Just by installing a board, this modern tokoita is a simple way to evoke Japanese sensuality in modern living.
The mortar wall was repaired to the minimum, letting it exist as it is with similar artistic abstractness to Japanese ink painting.

K-HOUSE

Year: 2019 / Location: Setagaya, Tokyo / Category: House Renovation / Photographer: Satoshi Asakawa

PROJECTS